Deportivo Alavés Athletic Bilbao Atlético Madryt FC Barcelona Celta Vigo Deportivo La Coruña Eibar Espanyol Getafe Girona Las Palmas Leganés Levante Málaga Real Betis Real Madryt Real Sociedad Sevilla Valencia Villarreal

Kolejna fatalna pomyłka sędziowska [WIDEO]

LaLiga Cezary Kawecki @09.12.2017 | Przeczytano 477 razy

Dotyczy: Deportivo Alavés vs Las Palmas [08.12.2017]

Kolejna fatalna pomyłka sędziowska [WIDEO]
Źródło: marca.com

Pierwszy mecz 15. kolejki LaLiga Santander pomiędzy Deportivo Alaves i Las Palmas przyniósł jedną z większych kontrowersji sędziowskich w tym sezonie.

Las Palmas z oburzeniem przyjęło decyzję arbitra wczorajszego spotkania z Deportivo Alaves, Daniela Medie Jimeneza, który nie podyktował ewidentnego rzutu karnego po faulu Rubena Duarte na Oussamie Tannane.

Skrzydłowy drużyny gości przejął piłkę w polu karnym, po czym został kopnięty w łydkę przez obrońcę Alaves. Był to jeden z najbardziej absurdalnych błędów sędziowskich w tym sezonie, bowiem przewinienie było wyraźne - Duarte nie miał najmniejszego kontaktu z futbolówką.

Ostatecznie Las Palmas nie zdołało ani razu trafić do siatki i przegrało na Estadio Mendizorroza 0:2 po bramkach Ibaia Gomeza i Munira.


Źródło: marca.com

Tagi: Arbiter, Daniel Medie Jimenez, Deportivo Alaves, faul, Kontrowersja, Las Palmas, Oussama Tannane, Ruben Duarte, sędzia

Komentarze (3 opinie) Obserwuj Dodaj opinię

dodano: 09.12.2017, 21:22, #1 czarodziej
Ewidentny faul.
dodano: 09.12.2017, 08:52, #2 Eicer
Zależy jak zinterpretował to arbiter. W powtórce widać, że obrońca ewidentnie chciał wybić piłkę i nawet nie widział nadbiegającego zawodnika. Pomijając już fakt, że wcale nie jest tak prosto zatrzymać rozpędzonej już nogi, a jak widać na powtórce pierwszy ruch do piłki zrobił obrońca. Sytuacja owszem kontrowersyjna, ale jestem przekonany, że niejeden sędzia, dobrze widzący sytuację, zawahałby się i nie podyktowałby jedenastki.
dodano: 09.12.2017, 13:53, #3 Lojza [46.134.178.***]
Przepraszam, ale to na interweniującym zawodniku (czyli piłkarzu Alavés w tym przypadku) spoczywa odpowiedzialność za to, czy jego interwencja jest bezpieczna i czy w jej wyniku nie wyrządzi krzywdy przeciwnikowi. Czy gdyby napastnik skakał tam szczupakiem i dostał cios stopą w głowę, też nie byłoby przewinienia?
Co innego, gdyby napastnik umyślnie biegł na postawioną nogę obrońcy, żeby przypadkiem niby o nią się przewrócić, ale tu nie ma wymuszenia faulu ze strony atakującego. Po prostu obrońca nie był wystarczająco ostrożny i popełnił błąd. Takie jest ryzyko interwencji obronnej.
Powiązane artykuły
Zobacz także
R E K L A M A
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.